Михаил Ломоносов е сред големите умове на 18-и век. Руският

...
 Михаил Ломоносов е сред големите умове на 18-и век. Руският
Коментари Харесай

Ласкателят има мед на езика, а отрова в сърцето - Михаил Ломоносов

 Михаил  Ломоносов е измежду огромните мозъци на 18-и век. Руският академик, енциклопедист и публицист, прдставител на класицизма. Роден е през 1711 година. Той е професор по химия в Петербургската академия на науките, Шведската академия на науките, почетен член е на Болонската академия на науките. Негова е първата концепция, която предшества закона за опазване на масата при химични реакции. Развива истински схващания за молекулярния градеж на веществата и за природата на топлината, която асоциира с придвижването.

 Работи в региона на рудното дело, геологията, металургията, астрофизиката, метеорологията, учи цветовте, преоткрива производството на доста типове стъкло за мозайка, конструира метеорологични и оптични уреди. Занимава се с астрономия и пръв открива съществуването на атмосфера на планетата Венера. При проучване на химични феномени за първи път употребява показа и способи на физиката и математиката, с което слага основите на физикохимията..

 Ломоносов играе огромна роля за развиването на научната мисъл, за свързването на теорията с практиката и издигането на съветската народностна просвета. Езиковата му промяна дава подтик за развиването на съветския език и в частност научния език, като вкарва в приложимост доста научни термини от латински посредством транскрипция и транслитерация.

 Пише патриотични нещастия, оди и сатири. Бори се против реакцията и мракобесието на висшето духовенство.  По негова самодейност е учреден Московският университет през 1755 година. Ломоносов издъхва на 15 април 1765 година. Вижте любопитни мисли на съветския енциклопедист:

Който не може малко, за него и огромното е невероятно.

Ленивият човек в нечестния му покой е подобен с неподвижната блатна вода, която, с изключение на воня и презрени гадини, нищо не прави.

Нищо не се случва без задоволително съображение.

Неуморната работа преодолява всички трудности.

Един опит ме слага нагоре, от колкото хиляда отзиви, родени единствено във въображението.

Любовта е мощна като гръмотевица, само че без гръм и най-силните й удари са приятни.

Тези, които пишат мрачно или неумишлено дават своето незнание, или преднамерено го крият. Неясно се написа за това, което е неразбираемо да се показа.

Ласкателят има мед на езика, а отрова в сърцето.

Науката е ясно знание на истината, просвещение за разсъдъка, непорочно забавление на живота, хвалба на младостта, опора на старостта, строителка на градове, полкове, цитадела на триумфа в нещастието, в щастието - бижу, постоянно правилен и безотлъчен сателит.

Разума благодарение на науката прониква в тайните на веществата, показвайки, къде е истината. Науката и опита - единствено средства, които единствено са способни да събират материали за разсъдъка.

Няма подобен профан, който не може да зададе повече въпроси, в сравнение с може да отговори и най-знаещият човек.

Самата орис е щитът на нашата обич.

Инфо: www.ilindenpres.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР